Ergonomia visual.    Lents de contacte.     Usuaris d'ordinador.    Revisió visual?    Revisió auditiva?    Revisions periòdiques.    Ull sec.
     
Ull sec
 

SÍNDROME VISUAL INFORMÀTIC SVI

La utilització d'ordinadors en el món laboral, ha aportat una sèrie d'alteracions a la salut , entre elles la fatiga visual o síndrome visual informàtic, un problema que afecta al 70% d'usuaris habituals d'ordinadors.

Els símptomes a nivell ocular i visual són: sensació de vista cansada,   hipersensibilitat a la llum, picors, irritació, envermelliment de parpelles i conjuntiva, marejos, llagrimeig constant, visió borrosa o doble, mal de cap, ulls secs. A nivell muscular esquelètic, ens podem trobar amb dolor de cervicals, mal d'esquena, de braços i d'espatlles. Després de fer un examen visual complet, prescriurem si fa falta, unes lents correctores i es recomanaran unes normes d'higiene visual per a disminuir la tensió del sistema visual:

A la feina... realitzar sempre l'activitat visual en bones condicions d'il·luminació. Llegir sempre amb una llum adequada i evitar situacions de baixa lluminositat. La pantalla de l'ordinador, sempre ben neta, ha estar davant de l'usuari, una mica inclinada, i mirar que no reflecteix la llum natural o artificial, en cas de portar ulleres fer servir tractaments antireflectants, per evitar reflexos de la llum ambiental al mirar a traves d'elles . Els objectes que es tinguin que mirar (teclat, fulls de còpia) que es trobin tots a una mateixa distància, més o menys uns 50 cm. , no acostar-se més.

Triar la taula i la cadira que proporcionin la posició més còmode, que es puguin moure i que es puguin ajustar. L'esquena ha estar ben recta i els peus ben recolzats. Les espatlles ben relaxades i les mans el més avall possible, es pot posar el teclat amb un accessori, més avall de la taula, prop de les cames, per estar més relaxat.

Fer pauses regulars per no prolongar excessivament l'activitat, aixecar-se, caminar, estirar-se, mirar per una finestra el més lluny possible per relaxar la vista durant alguns minuts.

La pintura i la decoració de la oficina, és millor que sigui mate, per evitar reflexos a la pantalla i enlluernaments innecessaris.

Regular la temperatura de la oficina, ni massa fred, ni massa calor.

Per facilitar la lectura triar el color de fons de la pantalla, més adient. El paper que estigui el més proper possible de la pantalla, per evitar esforços de vista canviant del paper a la pantalla.

Els elements de treball que estiguin ordenats adequadament per evitar posicions i moviments forçats. El què es necessita més, tenir-ho a mà i el que no es fa servir tant, posar-ho més lluny.

Parpelleig... pensar a parpellejar, més sovint, doncs davant la pantalla, els ulls s'assequen més. Tenint en conte que en condicions normals parpellegem 22 vegades per minut, davant l'ordinador o quan llegim, només ho fem 7 vegades per minut. Si cal utilitza llàgrima artificial, tipus lubricant. Si ets usuari de lents de contacte, utilitzar-les sobretot, amb un alt poder d'hidratació.

Movem el cos... Durant el descans de l'activitat visual, es recomana aixecar-se del lloc de treball i estant de peu, fer un estirament del cos per a millorar la circulació sanguínia, a les parts on hi ha hagut més immobilitat. Estant de peu, amb les cames separades, aixecar les mans capal darrera del cap i corbarl'esquena tot el què es pugui, després, amb les mans recolzades a la nuca girarem el tors per a poc a poc estirar tot el què es pugui. Girar el coll i el cap en totes les direccions per mobilitzar les cervicals.

Relaxant el sistema visual... El sistema visual es relaxa quan es miren objectes llunyans, en  els descansos es recomana mirar per la finestra, o sortir a caminar durant uns minuts, mirant de lluny.

Il·luminació... És molt important , per una banda es necessita una il·luminació ambiental, ni excessiva ni escassa, ( la llum del sol no arribi directament ni als  ulls ni a la pantalla) i per l'altre la il·luminació de la taula de treball, preferiblement amb un flexo i una bombeta incandescent blava de 75 watts. Per no produir ombra sobre la lectura, les persones dretanes col·locaran la font lluminosa a l'esquerra i les esquerranes a la dreta. Amb una bona il·luminació, el sistema visual es relaxa i per tan disminuïm els problemes visuals.

La cadira i l'escriptori... La cadira ideal és la d'alçada ajustable, i que es  pugui recolzar bé l'esquena. Els peus ben recolzats a terra o pot fer servir un recolze peus. És important establir l'alçada adequada entre la cadira i l'escriptori. Mantenir sempre una bona posició, una posició incorrecte dóna tensió innecessària a l’esquena i debilita els muscles.

El monitor i la il·luminació... Col·locar la pantalla directament davant de l'usuari, a una distància còmode. Un cop assentats ens assegurem que la part superior de la pantalla, no estigui més alta que els ulls. Assegurar que la pantalla estigui ben neta i que no enlluerni i que no hi hagi reflexos. És important retirar la mirada de la pantalla sovint. Vàries vegades per hora, enfocar la vista sobre un objecte situat més o menys a 6 metres inspirar pel nas i expirar per la boca. Filtrar els llums fluorescents per així eliminar el parpelleig de l'alta freqüència que proporciona mals de cap i cansament ocular. Col·locar les  fonts de llum perpendiculars al monitor de manera que no es produeixinreflexes en la pantalla.

El teclat i el ratolí... Al'utilitzar el ratolí, mantindrem drets els canells i utilitzarem tot el braç per a moure'l. Mentre escrivim relaxarem les espatlles i deixarem caure els braços lliurement. Escriure amb les mans com si estiguessin flotant sobre les tecles.

Prescripció de lents... Els optometristes tindrem en compte a l'hora de posar unes lents correctores  l’edat, la refracció de lluny, la distància de treball, l'acomodació i la visió binocular. Es recomanen ulleres  de visió mono focal, doncs si són multifocals poden portar problemes a les cervicals, per enfocar la distància correcte; o bé lents especialitzades per aquest ús de distància mitjana i propera amb suficient camp per ambdues distàncies, i amb tractament antireflectant.
Aquests consells, juntament amb els d'ergonomia visual, t'ajudaran a reduir la simptomatologia.

     
  ÒPTICA MOIÀ · PLAÇA MAJOR, 8 · TEL I FAX: 93 830 12 88 · 08180 MOIÀ · info@opticamoia.com · Imma Petitbò
  Qui sˇm? Ďptica Optometria Contactologia Audiologia Consells Novetats
sitemap      Disseny : ED